Få rätt på momsen från början

April 24, 2019

Du som läser detta är förmodligen inte som jag. Du tycker inte att moms är bland det roligaste som man kan jobba med. Chansen är större att moms för dig är något krångligt, tråkigt och tidskrävande. Gör du fel kan det dessutom blir rejält kostsamt. Därför är det av största vikt att det blir rätt redan från början.

Momsen är neutral för den som bedriver momspliktig verksamhet, vilket de flesta gör. Den ska vare sig vara en kostnad eller en intäkt i verksamheten. För att vara neutral är momsen dock förvånansvärt svår och kräver mycket av företagarens tid. Tycker du att momsen är svår från början blir den genast ännu svårare om du har kunder eller leverantörer i andra länder, hyr ut eller bygger fastigheter, sysslar med finansiell verksamhet eller handlar med begagnade varor eller skrot. För att nämna några vanliga problemområden.

Skulle det dessutom visa sig att Skatteverket vid en kontroll tycker att du har gjort något fel så kan det bli rejält kostsamt. Dels kan du behöva betala in mer moms till Skatteverket, och dels kan du få ett skattetillägg som kan vara så mycket som 20 procent av den ytterligare moms Skatteverket vill ha in.

Jag tänkte därför dela med mig av några tips som kan vara bra att ha med sig, vare sig ditt företag är nystartat eller om det har funnits i 50 år.

1. Vad gör du egentligen?

Självklart vet du ju vad ditt företag sysslar med, men momsen är en skatt på transaktioner. Det innebär att varje inköp och försäljning bedöms för sig. Det är sällan så enkelt som att säga att du säljer en vara och då ska du lägga på moms på fakturan. Vem kunden är, om du säljer en vara eller en tjänst och vart varan skickas eller tjänsten konsumeras är saker som måsteredas ut för varje transaktion.

2. Läs på

Det låter kanske självklart men som jag skrev ovan, momsen är krånglig. Det är många som inte ens vet var de ska börja leta efter informationen. På Skatteverkets hemsida kan man hitta en hel del information. Dels enkelt och tydligt förpackat i olika broschyrer (till exempel Momsbroschyren, SKV 552, som alla företagare borde bläddra igenom) och dels finns det fördjupningsmaterial. Det kan dock ändå vara svårt att hitta svaret på just din fundering om moms och då kan du alltid kontakta oss på Nordbro.

3. Dokumentera

Muntliga avtal är lika giltiga i momsens värld som i övriga affärslivet, men också lika svåra att bevisa. Ofta hinner det gå något eller några år från en affärshändelse till dess att Skatteverket ställer frågor om den. Att då försöka komma ihåg exakt vad som har sagts eller gjorts är svårt och än svårare att bevisa om man inte har bra ordning på sin dokumentation.

Att ställa ut och arkivera sina fakturor är för de flesta en självklarhet. Min erfarenhet är dock att fakturorna inte sällan saknar tillräckligt med information för att man ska kunna utläsa vad som har sålts och vart varor har transporterats eller tjänster tillhandahållits. Förvisso ska fakturan innehålla sådan information, men den kan även kompletteras med annan dokumentation så som avtal, transporthandlingar eller mejl. Just transporthandlingar är oerhört viktigt vid bevisning när varor har lämnat landet.

Den som har sin dokumentation i ordning och snabbt kan ta fram den vid förfrågan från Skatteverket underlättar för sig själv och ser dessutom mer trovärdig ut.

4. Var både uppriktig och ärlig

Att lämna en upplysning i samband med att du lämnar in din momsdeklaration kan vara ett bra sätt att skydda sig mot ett skattetillägg. Det är lämpligt i de fall där du är osäker på vad som är rätt eller om du vet med dig att din uppfattning kan ifrågasättas av Skatteverket. För att en upplysning ska vara effektiv måste den innehålla all nödvändig information för att Skatteverket ska kunna göra en egen bedömning eller åtminstone tillräcklig för att Skatteverkets utredningsskyldighet ska väckas. Det är inte alltid lätt att utforma bra upplysningar och det är alltid bra att ta in kompetent rådgivning först.

Har du väl fått frågor från Skatteverket är mitt råd att aldrig ljuga. Hur du svarar och vilken information du lämnar och utelämnar kan docksätta dig i mer eller mindre fördelaktiga positioner. Fundera alltid igenom vad Skatteverket egentligen frågar om och försök förstå varför de ställer just de frågorna. Ofta är frågorna av rutinartad karaktär men svarar du på ett sätt som i Skatteverkets ögon ser märkligt ut kan det komma följdfrågor. Om frågorna består av mer än endast ytliga frågor om din verksamhet och en begäran om att ta del av delar av din bokföring rekommenderar jag dig att ta hjälp av oss på Nordbro.

No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.