Vilka gåvor kan man ge utan att kränka sitt barns laglott?

June 30, 2025

Många vill redan under sin livstid överlåta värdefulla tillgångar, så som fastigheter, till sina närstående. För den som har barn är det viktigt att känna till gränserna för vad som är tillåtet utan att riskera att kränka barnens rätt till sin laglott.

Laglotten utgör hälften av arvslotten och går inte att avtala bort. Om en person lämnar 200 000 kronor efter sig vid sin bortgång och har två barn så är arvslotten 100 000 kronor per barn. Laglotten är hälften av det, alltså 50 000 kronor. Ett barn har alltid rätt att få ut sin laglott.

En gåva kan likställas med ett testamente om den ges under omständigheter som tydligt syftar till att kringgå laglotten. Det förekommer särskilt i situationer där gåvan ges nära givarens bortgång, utan att det kostar givaren något och mottagaren inte har gjort något i gengäld. Om en gåva likställs med testamente kan den återföras till arvslotten och behöva delas med övriga arvingar.

Det finns också situationer där gåvor, trots sitt höga värde, inte ansetts utgöra del av ett testamente. I Göta hovrätts dom i mål T 596-24 konstaterades att en skogsfastighet som såldes till underpris, till två av fem barn, inte var att likställa med ett testamente. Tingsrätten bedömde att överlåtelsen hade praktiska syften då sönerna tidigare arbetat på fastigheten samt bidragit ekonomiskt. Överlåtelsen ägde därutöver rum långt innan givarens bortgång.

Det är också viktigt att skilja mellan gåvor och andra förmögenhetsförhållanden. Hovrätten för Västra Sverige konstaterade nyligen i mål T 7864-23 att fastigheter som hade överförts till en efterlevande make genom äktenskapsförord inte ansågs utgöra en gåva som likställs med testamente. Fastigheterna hade angivits som den efterlevande makens enskilda egendom. Hovrätten konstaterade att äktenskapsförordet inte medförde någon faktiskt förmögenhetsöverföring mellan makarna och därför inte kunde betraktas som en gåva som kunde likställas med testamente. Detta resulterade i att barnens rätt till sin laglott kringgicks och de gick miste om en halv miljon kronor vardera.

Kunskap om dessa principer är värdefullt för att undvika framtida arvsrättsliga tvister. Vid större gåvor rekommenderas därför alltid juridisk rådgivning för att säkerställa att gåvan inte riskerar att ifrågasättas eller påverka arvsfördelningen negativt.

Hos Nordbro har vi lång erfarenhet av arvsrätt. Om du har frågor eller vill försäkra dig om att dina gåvor hanteras på rätt sätt är du välkommen att kontakta oss.

Jurist
Joanna Guardado Lundqvist
LL.M.
Visa profil
No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.