Tre kriterier för en godkänd konkursansökan

April 8, 2020

Det händer att fordringar inte betalas, ibland trots upprepade påminnelser. Om du dessutom misstänker att din kund är på obestånd kan det vara en idé att agera snabbt för att öka dina chanser att få betalt. Genom att lämna in en konkursansökan i rätt tid har du som oprioriterad borgenär större chans att få utdelning vid den eventuella konkursen. Men det finns anledning att vara försiktig – om du lämnar in en ogrundad konkursansökan riskerar du nämligen att ett skadeståndsanspråk riktas mot dig. För att din konkursansökan ska beviljas måste den uppfylla följande tre kriterier.

Obestånd: Bolaget du överväger att göra en konkursansökan mot måste vara på obestånd – eller “vara insolvent”. Att bolaget är insolvent betyder att det inte kan betala sina skulder, varken nu eller i framtiden. Du kan märka att ett bolag är insolvent på att det ställer in sina betalningar eller att det gjorts ett misslyckat utmätningsförsök de senaste sex månaderna.

Klar och förfallen fordran: Att din fordran är klar betyder att det inte finns någon invändning emot den, fordran är alltså inte bestridd. Om din fordran dessutom är förfallen betyder det att du har rätt att kräva betalning. För att en fordran ska räknas som förfallen måste betalningen utebli minst en vecka efter att du uppmanat gäldenären att betala – först då får du använda fordran som underlag för en konkursansökan.

Betryggande pant eller säkerhet: Om du har en betryggande pant eller säkerhet för din fordran kan du aldrig ansöka om att försätta ett bolag i konkurs – du anses helt enkelt inte löpa någon risk att bli utan betalning. Har du däremot ingen sådan säkerhet för din fordran uppfyller du det sista kriteriet för att göra en konkursansökan. Genom att vara uppmärksam på varningstecknen och känna till kraven som ställs på en konkursansökan ökar du dina chanser att få betalt. Vill du veta mer om vad som gäller vid en konkursansökan eller behöver du hjälp att undersöka om en av dina kunder är på obestånd? Hör av dig till Nordbro så hjälper vi dig.

No items found.
Nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress nedan för att få vårt nyhetsbrev.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.